Va prestame poner equí dalgunes de les munches semeyes que faigo nes mios caminates. Nun pretendo describir rutes nin dar conseyos sobre'l meyor camín pa faceles. N'Internet hai abondo d'eses informaciones y lo único que diba conseguir ye confundir.
De toes formes toi abiertu a responder a les entrugues que faiga daquién interesáu en dalgún de los mios paseos.
Fadré una introducción de caúna de les rutes.

lunes, 5 de noviembre de 2012

Asiegu – Peña Blanca ( de mentira)

Cabrales (y Llanes). Miércoles, 24 d'ochobre de 2012


        Esta ye una caminata perguapa y sin grandes dificultaes. Salí de la parte arriba del pueblu
y per una pista mui pindia a lo primero y más llevadera depués llégase hasta’l guapu mayáu de Tebrandi.        
        D’aquí p’alantre, pasando pel corralón del Caxigu y  per una sienda que nun tien perda, llégase al colláu Virzu. Distinguímoslu bien llueu, porque tien una cruz de bon tamañu.
        Dende esti sitiu yá vemos Vega Brañes, un mayáu guapu y con unes cuantes cabañes y bodegos pa curar el quesu.
        Equí, mirando pal oeste, vemos el vértice xeodéxicu del Tiedu. Una vez arriba y disfrutando de vistes impresionantes, vese cerca un picu con una cruz. Taba convencíu de que yera Peña Blanca. Ello ye que baxé del Tiedu y subí a lo que camentaba que yera Peña Blanca. N’efectu, hai una cruz y un buzón con un lletreru que pon Cabeza Ubena. Estrañóme un poco, pero ólvidóseme enseguidina viendo lo que los mios güeyos imaxinaren (yá tuviere nel Turbina): al norte tola costa dende’l cabu Llastres hasta  Cantabria. Al oeste el valle d’Ardisana, el Hibéu, el Mofrechu, el Sueve,… Al sur los tres macizos de los picos, col Urriellu siempre galanu. Al oeste el Turbina. Con estes vistes, que me ficieron tar ellí clisáu media hora o más, escaecí lo del nome y empecé a baxar cola satisfación que da patiar pel monte y llegar a un sitiu tan prestosu.
        Tovía me faltaba siguir disfrutando na baxada de la vista de los picos qu’agora quedábenme de frente y nun necesitaba mirar p’atrás como na subida.
        Amás, tuvi la suerte de qu’había una montonera d’utres y pudi  face-yos unes semeyes curioses (al mio paicer, eso sí).
        Tamién llama l’atención nel picu Tebrandi un peñascu, moldeáu pola erosión, que tien forma de muyer  que-y nomen “la señorona”.
        Lo único que tien feo esti camín ye que’l norte d’Asiegu ta atravesáu per tres llinies d’alta tensión que’estrocen bastante’l paisaxe.
        Préstame poner equí qu’hai montes n’Asturies que, si nun lo remediamos, vamos velos bien llueu atravesaos por estos xigantes colos que de xuru diba andar a la griesca don Quixote, Toi pensando, porque me queda cerca, en Peñamayor, que ye un cordal bien guapu y perconocíu por tolos que mos gusten los montes y pol que ta proyectao que pase una d’estes llinies. Hai bien de xente que  ta moviéndose pa evitalo y los amigos del monte creo que nun habíamos quedar paraos.
        A los dos o tres díes, cuando me punxi a devolver una tarxeta que recoyera del buzón de Cabeza Bubena, llamóme l’atención  lo que taba escrito. Ponía: “¿Peña Blanca?” Esti interrogante escamóme un poco y busqué más información. Total: nin los de la tarxeta nin yo tuviemos en Peña Blanca. En consecuencia: hai que volver. De xuru que valdrá la pena. (Tamién m’enteré que sí tuviemos nel techu de Llanes)

        Ruta del quesu y la sidra
        Porque na vida hai más coses que patiar y retratar nun se me pue escaecer falar  del puntu de partida: Asiegu.
        Asiegu ye ún de los pueblinos más guapos de Cabrales. Ye un mirador privilexáu del Urriellu, pero también tien otres coses.
        Esti conceyu ye conocíu en tol mundu pol so quesu  y tamién polos sos montes. Lo que nun sabe muncha xente ye que tamién saben facer una sidra que nun tien nada qu’envidiar a la de cualquier otru llugar d’Asturies.
        Ye precisamente nesti pueblu onde ta’l llagar Pamirandi. Manolo y Javier xunto a les sos muyeres, cocineres de postín, lleven un tiempo organizando una actividá perguapa que nomen “Ruta del quesu y la sidra” que paga la pena facer.
         Amás, podemos disfrutar nel so chigre d’unos tortos con picadiellu pa chupaselos deos, de cabritu o corderu xaldu, de boroños, d’albóndigues o d’otros manxares que va costamos olvidar. Pue dicise tamién que ye’l paraisu de los celiacos, pos tolos platos que preparen, incluyendo les llambiotaes, son aptos pa toos.

2 comentarios:

  1. Guapes fotos Arturo, aunque desde esi balcón que ye Asigu o el del Cuera, ya tienen un poco menos meritu, jajajajaaaaa
    Era una broma, muy buenas y lo de la "Ruta de la sidra y el quesu" tomo nota
    Un saludo

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  2. ¡Gracies! Lo de la "Ruta de la sidra y el quesu" nun ye pa patiar pero sí p'aprender y disfrutar.Hai que facelo en grupu y de xuru que paga la pena.
    ¡Ah! y acaba con una guapa espicha.

    Saludos

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